dissabte, 12 de setembre del 2020

Pica d'estats i altres 4 pics Rodó de Canal Bona, Punta Gabarró, Verdaguer i Montcalm

 Aquesta volta hem pujat a la pica d'Estats, el sostre de Catalunya, com diuen per allí i considerat el pic més alt del pirineu català. La ruta és molt llarga i l'aprofitem per pujar altres 4 cimes. Anem a fer una ruta poc transitada que passa per l'estany Areste, fent primer el cim Rodó de Canal Bona amb 3004 msnm. Després farem punta Gabarró que es troba a 3114 msnm, seguidament la gran Pica d'Estats, continuant amb el pic Verdaguer i, per últim, el Montcalm. El Sotllo el deixem per a un altra ocasió, perquè ja estem prou cansats i és hora de baixar.

Dificultat tecnica: Alta, perquè en la cresta tenim passos de IIIº exposats.

Temps del recorregut: 9.30h eixint del refugi Vallferrera i acabant en l'estacionament la Molinassa.

Desnivell acumulat: 1700 metres aprox.

Punt de partida: El divendres dia 4 a les 8 del matí eixim de Montaverner i comencem el llarg viatge de unes 7,30h de viatge fins a l'estacionament de la Molinassa. Sobre les 17h ja estem a l'estacionament. Destacar que la pujada a la Molinassa amb vehicle està prou malament i el camí és molt estret, tardant 50 minuts desde la població d'Áreu.


Una vegada estacionats, ens preparem les motxilles i comencem l'ascens cap al refugi de Vallferrera, tardant 15 minuts anant sense cap pressa i fent-se fotos. Al refugi sopem molt bé i els guardes són molt atents.

Dissabte 5 de setembre: a les 6.00h esmorzem al refugi i sobre les 6.40 eixim cap amunt. En 20 minuts arribem al creuament que indica pica d'Estats o estany Areste. Nosaltres continuem cap a l'estany d'Areste i ens quedem sols, ja que per l'altra ruta puja molta gent. Sobre les 8h ja estem a l'estany i a les 9h fem una forta pujada fins el Collet de l'Estat.

A les 10:45 arribem al primer, el pic Rodó de Canal Bona amb 3004 msnm.

11:07h: despres de pujar una forta pendent en la que hi ha molta pedra solta i perillosa, arribem al Punta Gabarró (3115 msnm). Desde este pic ja veiem bé la cresta d'ascens a la pica d'Estats i la quantitat que gent que es veu a la pica.


11:40h: després de fer-se les fotos al Gabarró, comencem la cresta baixant uns metres i després amunt amb passos de II+ i IIIº molt exposats i no aptes per tots, però amb molta cura es poden pujar bé.

En 10 minuts arribem al cim de la Pica d'Estats amb 3143 msnm. És increible la gent que hi ha dalt, tant que hi ha cua per fer-se la foto oficial al cim.

Ales 12h arribem al cim Verdaguer (3131 msnm) que està molt a prop i també ple de gent.



Comencem una forta baixada fins al Coll de Riufred, on deixem les motxilles i pujem un fort desnivell que ens porta cap al Montcalm, un pic francés amb 3077 msnm. Aquest pic és molt pla i ample. A les 12:45 comencem la baixada, pensant ja en parar a dinar.

13:30h: Parem a dinar abans de la forta pujada al Port de Sotllo. Després de dinar decidim fer la baixada per la ruta més transitada, desde el Port de Sotllo cap abaix, direcció a l'estany d'Estats i baixant una forta pendent per una tartera amb moltíssima pedra solta. A partir de l'estany d'Estats ja és fa més agradable la baixada, passant per l'estany de Sotllo i caminant junt al riu fins al refugi de Vallferrera,  al qual arribem a les 17h i en 15 minuts més estem al vehicle i comencem la tornada a casa.

Una ruta molt espectacular on la pujada l'hem fet sols i la baixada amb moltissima gent per la ruta habitual, i com sempre amb la millor companyia formant un gran equip. Amb companys així es pots proposar anar a qualsevol muntanya. 

Ruta completa, wikiloc

Album de fotos:




Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada